Mediatiedote: Farmasialiitto aloittaa apteekeissa lisätyö-, ylityö- ja vuoronvaihtokiellon

20.12.2019 | Ajankohtaista

Lisätyö-, ylityö- ja vuoronvaihtokielto astuu voimaan maanantaina 23.12. Sen tarkoitus on jouduttaa nihkeästi edenneitä työehtosopimusneuvotteluja.

Suomen Farmasialiiton hallitus on päättänyt aloittaa apteekeissa lisätyö-, ylityö- ja vuoronvaihtokiellon maanantaina 23.12.2019 klo 6.00. Kielto koskee kaikkia farmasian ammattilaisia, jotka työskentelevät apteekissa, ja on voimassa toistaiseksi.

Farmasialiitto ja Apteekkien työnantajaliitto (Apta) ovat neuvotelleet uuden työehtosopimuksen sisällöistä tiiviisti lokakuun alusta lukien. Tapaamisia on ollut lähes viikoittain. Neuvottelut ovat edenneet nihkeästi.

– Neuvotteluissa on edetty palkantarkastukseen. Aptan tänään toimittama vastatarjous oli muotoiltu siten, että emme pystyneet hyväksymään sitä, Farmasialiiton puheenjohtaja Antti Kataja toteaa.

Lisätyö-, ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tarkoituksena on jouduttaa neuvottelujen etenemistä. Kiellon aikana töitä tehdään vain säännöllisen työajan puitteissa vahvistetun työvuorolistan mukaisissa työvuoroissa.

– Näin ollen mahdollisesti tarjotuista lisä- ja ylitöistä kieltäydytään eikä työvuoroja vaihdeta tai tehdä työaikaan muitakaan työnantajan esittämiä muutoksia, kun työvuorolista on vahvistettu, Kataja tarkentaa.

Normaalissa tilanteessakin vahvistettua työvuorolistaa saa muuttaa vain työntekijän suostumuksesta tai töiden järjestelyihin liittyvästä painavasta syystä.

Apteekeissa eletään parhaillaan vuoden kiireisintä aikaa.

– Vahvistetuissa työvuoroissa pysyminen ja lisä- ja ylitöistä pidättäytyminen eivät kuitenkaan vaaranna potilasturvallisuutta, Kataja huomauttaa.

Kielto on voimassa toistaiseksi.

Antti Kataja, 040 648 4521, antti.kataja@farmasialiitto.fi