Oletko päätoiminen yrittäjä? - Liity yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi!

Oletko päätoiminen yrittäjä? - Liity yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi!

16.06.2017 | Ajankohtaista

Olethan varmistanut työttömyysturvasi voimassaolon? Palkansaajakassan jäsenenä et voi kerryttää yrittäjän työssäoloehtoa ja olet vaarassa jäädä ilman työttömyysturvaa, jos yritystoimintasi syystä tai toisesta päättyy. Suosittelemme liittymään yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi.

Yrittäjäkassan jäsenenä olet tiettyjen edellytysten täyttyessä oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan työttömyyden ajalta yrittäjänäkin, etkä jää pelkän perusturvan varaan, jos kaikki ei mene kuten olit ajatellut tai jos yksinkertaisesti vain päätät lopettaa yritystoiminnan.

Yritystoiminnan päättymisen syitä ei työttömyysturvajärjestelmässä kyseenalaisteta. Yritystoiminnan lopettaminen voi johtua esimerkiksi markkinatilanteen muutoksista, yritystoiminnan myymisestä, terveydellisistä syistä tai pelkästä halusta lopettaa yritystoiminta.

Päätoimiselle yrittäjälle ainoa keino kerryttää yrittäjän työttömyysturvaa – ja vaikuttaa päivärahan suuruuteen - on liittyä yrittäjäkassan jäseneksi.

Kassajäsenyys on tärkeä vakuutus, eikä palkansaajana jo mahdollisesti kerrytettyä työttömyysturvaa kannata heittää hukkaan olemalla liittymättä yrittäjäkassaan.

Jos siirryt palkansaajakassasta yrittäjäkassaan kolmen kuukauden sisällä yrittäjäksi ryhtymisestä, ansioturvaasi ei tule katkosta. Liittymisen tulee lisäksi tapahtua kuukauden sisällä edellisestä kassasta eroamisesta. Sivutoiminen yrittäjä, jonka päätyö on kuitenkin palkkatyö voi olla edelleen palkansaajakassan jäsenen                 

Yrittäjien ansiosidonnainen työttömyysturvajärjestelmä on ollut olemassa jo yli kaksikymmentä vuotta, mutta tietämys järjestelmän olemassa olosta ja varsinkin sen laajuudesta ja sisällöstä on kohtalaisen hataralla pohjalla.

Järjestelmän olemassa olon tarpeellisuudesta kertoo esimerkiksi Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa AYT:n vuosittain yli 7 miljoonaa euroa maksamat etuudet ja se tosiasia, että kassan jäsenistöstä vuosittain etuuksia saa 9 %.

Selvitä tilanteesi kassan verkkosivuilta www.ayt.fi tai soittamalla AYT-kassan asiakaspalveluun, puh. (09) 2535 3100.

TEKSTI: Sami Aapro, Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa

Suomessa on kaksi yrittäjien työttömyyskassaa:

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa www.ayt.fi
Suomen Yrittäjäin työttömyyskassa www.syt.fi

Liity nyt
jäseneksi!