Pekka Puska: Farmasian asiantuntemusta hyödynnettävä enemmän terveydenhuollossa

Pekka Puska: Farmasian asiantuntemusta hyödynnettävä enemmän terveydenhuollossa

23.05.2019 | Ajankohtaista

Professori Pekka Puska Farmasialiiton edustajiston kevätkokouksessa:

"Terveydenhuoltomme on jo pitkään ollut sote-väännön kohteena. Tässä isossa uudistuksessa on kuitenkin yleisesti oivallettu, että ei pitäisi rikkoa sitä, mikä on terveydenhuollossamme hyvää. Apteekkilaitos ja lääkehuolto on tällainen toiminto.

Suomalaiset apteekit ja sen farmaseuttinen henkilökunta palvelevat hyvin ja nauttivat väestön luottamusta. Apteekit ovat hyvin saavutettavissa, lääkehuolto ja lääketurvallisuus ovat ammattimaisissa käsissä.

Lääkkeet eivät ole tavanomaisia tuotteita, joita voisi myydä ja markkinoida tavallisissa kaupoissa, vaan juuri apteekeissa tarkkojen säädösten puitteissa ja alan ammattilaisten toimesta. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö myös apteekkilaitosta tulisi vastuullisesti kehittää. Tällainen kehitystyö ja siihen liittyvä lainvalmistelu ovatkin vireillä sosiaali- ja terveysministeriössä.

Kun sote-uudistuksen keskeisenä tavoitteena on perusterveydenhuollon ja ihmisiä lähellä olevien palvelujen vahvistaminen, tulisi apteekkiverkostoa ja sen ammattilaisia voida hyödyntää nykyistä enemmän terveydenhuollon rakenteissa ja toiminnoissa. Tämä voi tapahtua usealla tavalla. Apteekkien farmasian alan henkilöstö voi monella tavalla tukea terveyden edistämistä, esimerkiksi tupakasta vieroituksen onnistumista. Lääkkeiden turvallisen käytön opastaminen on perinteistä ja tärkeää työtä. Näin on myös hoitomyöntyvyyden tukeminen muistaen, että ”vain otettu lääke auttaa”.

Erityinen haaste on vanhusten ja monisairaiden usein monitahoisen lääkityksen hyvä varmistaminen. Tutkimukset ovat osoittaneet,  kuinka lääkehoitoon liittyvät ongelmat ovat myös yllättävän suuri sairaalahoitoon hakeutumisen syy. Tulevissa uudistuksissa tulisikin vahvistaa farmasian osaajien mahdollisuutta arvioida lääkityksen ajantasaisuutta terveydenhuollon usein aika monimutkaisessa palveluketjussa."
 

Liity nyt
jäseneksi!