Proviisori NYT: No mitäs sitä sitte? – mentoroinnista boostia uralle

Muistan vielä karvaasti, kun eräs nuori neiti etsi alapäähänsä laitettavaa ruiskutettavaa ehkäisyä, ja minä passitin hänet pois apteekista, kun en hoksannut mitä hän tarkoitti. Onkohan kukaan urallaan menestynyt ikinä tehnyt noin tyhmää mokaa? Mihinhän sitä tällä järjenjuoksulla edes voisi mennä töihin, tai mihin edes haluaisin mennä? Mitä vahvuuksia minulla on laittaa tähän työhakemukseen? Heikkouksia kyllä keksisin.

Vaikkapa edellisiin kysymyksiin voi etsiä vastausta mentoroinnista. Myönnetään, en kertonut tuosta mokasta mentorointitapaamisillamme, mutta olisin hyvin voinut kertoa. Kerroin tämän sitten teille, ehkä itsevarmuuden tuomaa muutosta sekin.  Sen verran luottamusta itseensä kasvattaa vuoden mittainen mentorointirupeama, jonka aikana voit tavata mentoriasi vaikka 5-10 kertaa. Itselläni luku oli ainakin kahden käden sormilla laskettavissa, plus yhteistapaamiset päälle.

Itse lähdin mentoroitavaksi (=aktoriksi) työurani alkutaipaleella. Olin vasta valmistunut proviisori, joka janosi tietää ura- ja kehittymismahdollisuuksistaan, mutta kaipasi jotain muuta kuin lyhyitä tietoiskuja ja teemailtoja. Olin jo saanut vakituisen työpaikan, mutta moni lähtee mentoroitavaksi myös halusta vaihtaa suuntaa, sekin äärimmäisen hyvä syy. Näiden syiden lisäksi tiedän, että sinulla voi olla myös muita motivaattoreita, jotka mentorointi voisi tyydyttää. Olisit varmaan muuten jo lopettanut lukemisen.

Minua mentorointi vei eteenpäin. Se vei etenkin ajatteluani eteenpäin, sillä pääsin ja jouduin aktiivisesti miettimään mitä uraltani oikein haluan, mistä pohjimmiltani nautin ja mitä oikeasti haluan tehdä isona. Mentorointi antoi minulle niitä työkaluja, joilla pystyin pohtimaan näitä itse, jäsentelemään ajatuksia ja laittamaan persoonani palapelin palasia yhteen. Vuoden lopussa näin jo huomattavasti selkeämmän kuvan urani palapelistä, aloin saada sen juonesta tolkkua ja asettelin jo karkeimpia raameja paikalleen. Luultavasti kuvani vielä matkalla muuttuu, toisilla se muuttui paljon käytännönläheisemmin. Itse olen omasta halustani vielä samassa työpaikassa mutta joillakin löytyi uusia työpaikkoja ja jopa 1 apteekkilupa saatiin prosessin aikana.

Haluatko sinä miettiä yhdessä osaavan alan ammattilaisen kanssa urasi tulevaisuutta? Onko sinulla aikaa noin kerran kuukaudessa tavata mentorointimerkeissä, paikan päällä tai etänä? Haluatko aktiivisesti olla kehittämässä omaa osaamistasi, ja saada siihen tukea ja ohjausta luottamuksellisissa keskusteluissa? Jos ajattelit vastata kyllä, mentorointi voi olla sinua varten.

Uratuulien välistä terveisiä,

Ville Perälä
Tieteellinen projektipäällikkö, proviisori, Medaffcon Oy
Proviisoriverkoston johtoryhmän jäsen, Erityisvaliokunnan varajäsen

Katso kaikki ajankohtaiset