Työhyvinvointi

Työhyvinvoinnilla tarkoitetaan yleisesti terveellistä, turvallista ja tuottavaa työtä, jota tekevät ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt hyvin johdetuissa organisaatioissa. Tälle sivulle on koottu materiaaleja ja palveluja, joiden on tarkoitus tukea työhyvinvointia ja työkykyä.

Työhyvinvointi käsitteenä kattaa mm. työntekijän terveyden, motivaation, työssä viihtymisen ja tuottavuuden. Työhyvinvointi koostuu useasta osatekijästä, jotka yhdessä luovat hyvinvointia työpaikalla. Näitä osatekijöitä on fyysinen terveys (työolosuhteet, kuten hyvä ergonomia, työn tauotus), psyykkinen hyvinvointi (sopiva työkuorma, mahdollisuus itsensä kehittämiseen, myönteinen ilmapiiri), sosiaalinen ympäristö (hyvät ihmissuhteet työpaikalla, avoin viestintä, yhteistyömahdollisuudet) ja työn merkityksellisyys (kokemus siitä, että työllä on merkitystä).

Työhyvinvointi on yhteistyötä. Johtamisella on suuri merkitys työhyvinvoinnin ylläpitämisessä, mutta myös työntekijä on itse siitä vastuussa. Työhyvinvoinnin edistäminen on sekä työntekijöiden että työnantajien etu, sillä se voi parantaa työssä suoriutumista, vähentää sairauspoissaoloja ja luoda työpaikalle myönteistä mainetta. Työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja parantamiseksi työpaikoilla voidaan toteuttaa erilaisia toimenpiteitä kuten työhyvinvointikyselyt, henkilöstökoulutus, varhaisen tuen malli ja muut tukitoimet. Työhyvinvointiin liittyvien asioiden yhteinen käsittely työpaikalla on tärkeää ja lisää osallisuuden tunnetta. Myös lainsäädäntö ohjaa työnantajia kehittämään työpaikkaa henkilöstön kanssa. Yhteistyökumppanina toimii työterveyshuolto.

Työhyvinvointiin liittyvät asiat nousevat keskeiseksi teemaksi, kun puhutaan työpaikan veto- ja pitovoimasta. Tästä voit lukea lisää täältä.

Materiaaleja itseopiskeluun

Työturvallisuuskeskuksen verkkosivuilla on oma kokonaisuutensa, joka keskittyy apteekkialan työturvallisuuteen ja -hyvinvointiin. Sivuilta löytyvät muun muassa uudistetut oppaat Apteekin työympäristö ja ergonomia sekä Työhyvinvointia apteekkeihin.

Myös Apteekkien eläkekassan verkkosivuilta löytyy työkykyä ja työhyvinvointia käsitteleviä materiaaleja.

Työkykykoordinaattori

Apteekkien Eläkekassa tarjoaa työkykykoordinaattorin palveluja kaikille eläkekassan vakuutuksen piiriin kuuluville. Työkykykoordinaattoriin voi ottaa yhteyttä niin työntekijä, esimies kuin yrittäjäkin tilanteessa, jossa työtehtävistä selviytymisessä on ongelmia, mutta niihin ei vielä ole löytynyt syytä. Koordinaattori on puolueeton kuuntelija, jolle jokainen taho voi puhua asioista luottamuksellisesti omasta näkökulmastaan.

Katso yhteystiedot

Kiila-kuntoutus

Kaipaatko vinkkejä hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen? Nyt on mahdollisuus hakea mukaan KIILA-kuntoutuskurssille!

Kiila-kuntoutuskurssin toteuttavat yhteistyössä Apteekkien Eläkekassa sekä Peurunka ja Kela. Kurssi on osallistujille maksuton ja kuntoutus­kurssin ajalta Kela maksaa kuntoutusrahaa.

Mikäli kiinnostuit asiasta, voit kysyä lisätietoja Apteekkien eläkekassasta. Yhteyshenkilönä toimii Hanna Pratsch, p. 09 6126 2728.

Lisätietoa kurssista löydät tästä linkistä.