Työhyvinvointi käsitteenä kattaa mm. työntekijän terveyden, motivaation, työssä viihtymisen ja tuottavuuden. Työhyvinvointi koostuu useasta osatekijästä, jotka yhdessä luovat hyvinvointia työpaikalla. Näitä osatekijöitä on fyysinen terveys (työolosuhteet, kuten hyvä ergonomia, työn tauotus), psyykkinen hyvinvointi (sopiva työkuorma, mahdollisuus itsensä kehittämiseen, myönteinen ilmapiiri), sosiaalinen ympäristö (hyvät ihmissuhteet työpaikalla, avoin viestintä, yhteistyömahdollisuudet) ja työn merkityksellisyys (kokemus siitä, että työllä on merkitystä).
Työhyvinvointi on yhteistyötä. Johtamisella on suuri merkitys työhyvinvoinnin ylläpitämisessä, mutta myös työntekijä on itse siitä vastuussa. Työhyvinvoinnin edistäminen on sekä työntekijöiden että työnantajien etu, sillä se voi parantaa työssä suoriutumista, vähentää sairauspoissaoloja ja luoda työpaikalle myönteistä mainetta. Työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja parantamiseksi työpaikoilla voidaan toteuttaa erilaisia toimenpiteitä kuten työhyvinvointikyselyt, henkilöstökoulutus, varhaisen tuen malli ja muut tukitoimet. Työhyvinvointiin liittyvien asioiden yhteinen käsittely työpaikalla on tärkeää ja lisää osallisuuden tunnetta. Myös lainsäädäntö ohjaa työnantajia kehittämään työpaikkaa henkilöstön kanssa. Yhteistyökumppanina toimii työterveyshuolto.
Työhyvinvointiin liittyvät asiat nousevat keskeiseksi teemaksi, kun puhutaan työpaikan veto- ja pitovoimasta. Tästä voit lukea lisää täältä.