Työskentely ulkomailla

Farmaseutin ja proviisorin laillistuksen saaminen työskentelyä varten riippuu kohdemaan lainsäädännöstä. Tapauskohtaista lisätietoa saat aina ammatin laillistuksesta vastaavalta kohdemaan viranomaiselta.

Ammattioikeudet ulkomailla

Farmaseutiksi tai proviisoriksi valmistuttuasi Valvira myöntää sinulle oikeuden harjoittaa ammattiasi laillistettuna ammattihenkilönä. Kun muutat ulkomaille, sinun tulee hakea laillistamista siinä maassa, jossa aiot työskennellä. Selvitä hyvissä ajoin ennakkoon jo kotimaassa, millainen laillistamisprosessi kohdemaassa on.

Proviisorin tutkinto on määritetty ammattipätevyysdirektiivissä, ja tämä mahdollistaa ammatin automaattisen tunnustamisen EU-maissa. Farmaseutin tutkintoa ei ole määritetty direktiivissä, ja useissa maissa ei ole sellaisenaan olemassa farmaseutin tutkintoa. Selvitä kohdemaan rekisteröintikäytäntö, eli mikä on Suomen Valviraa vastaava taho kohdemaassa. Tämän tiedon voit etsiä tästä.

Jotta saat ammatinharjoittamisoikeuden, saatat tarvita rekisteriotteen tai EU-todistuksen. Nämä todistukset voit tilata Valvirasta.

Proviisorit voivat hakea myös eurooppalaista ammattikorttia. Lue lisää ammattikortista.

Ammattipätevyysdirektiiviä pääset lukemaan tästä.

Työsuhteen ehdot

Ulkomailla työskentely vaikuttaa myös työoikeudelliseen asemaasi. Tutustu YTN:n ulkomaantyönoppaaseen, joka auttaa varautumaan ennalta tavallisimpiin ongelmiin, joita voit kohdata siirtyessäsi ulkomaille töihin tai sieltä palatessasi.

Lue opasta

suomeksi  ruotsiksi

Työttömyysturva ulkomailla

Ulkomaille muuttavan oikeus Suomen sosiaaliturvaan ratkaistaan yleensä oleskelun keston perusteella. Jos tarkoituksenasi on muuttaa ulkomaille enintään 6 kuukaudeksi, kuulut ulkomailla oleskelusi ajan yleensä Suomen sosiaaliturvan piiriin. Jos olet lähdössä ulkomaille yli 6 kuukauden ajaksi, muuttoasi pidetään vakinaisena, jolloin oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy useimmissa tapauksissa muuttoajankohtaan.

Kysyttävää ulkomailla työskentelystä?

Sanna Passi

Sanna Passi
koulutuspolitiikan ja urapalveluiden asiantuntija
050 466 7575
sanna.passi@farmasialiitto.fi