Proviisori NYT: Kansainvälistä työkokemusta ja johtamisoppeja Irlannista

Sain viime syksynä ainutlaatuisen mahdollisuuden hakea JET-opintojeni kautta ulkomaan työssäoppimisjaksolle. Jakso olisi 3 viikkoa, sille saisi Erasmus tukea ja jakso tulisi liittää valinnaisiin henkilöstöjohtamisen opintoihin. Maa kohteita johtajuuden erikoisammattitutkinnossa oli kolme, Irlanti houkutteli eniten sen tanssi- ja musiikkikulttuurin takia. En ollut koskaan ollut ulkomailla vaihdossa opiskeluaikana, tämä oli minun mahdollisuuteni ja tartuin siihen. Ensin täytyi selvittää saisinko 3 viikkoa vapaata töistä. Työnantaja näytti vihreää valoa ja aloitin hakemuksen kirjoittamisen englanniksi. Parin viikon kuluttua sain tietää, että minulle myönnetään tukea.

Sitten alkoi työpaikan etsintä. Kaupungiksi valitsin Irlannin pääkaupungin Dublinin. Aloitin apteekkikohteista, sillä työskentelen itsekin avoapteekissa proviisorina. Apteekkien yhteystietoja oli vaikea löytää eikä kukaan loppujen lopuksi vastannutkaan. Farmasian tiedekunnan professori Martin Hennman oli onneksi halukas auttamaan minua harjoittelupaikan etsimisessä. Sähköpostien välillä oli aina viikkoja ja tiedon murusia tuli vähän. Lopulta sain tietää joulukuussa, että Meagher`s Pharmacygroup ottaisi minut mielellään vastaan alkuvuodesta 2016. Myös sairaala-apteekkivierailun mahdollisuutta selviteltiin. Kirjoitin jaksolle tavoitteet ja ne hyväksytettiin kohdemaassa. Juuri ennen joulua sain vahvistuksen jakson ajankohdasta tammi-helmikuun vaihteessa.  Olen kiitollinen Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen antamasta tuesta jakson järjestelyissä. Sopimuksia läheteltiin postitse ja sähköpostitse. Hankin lentoliput ja asunnon airbnb:n kautta. Erasmus-tuki ei kattanut kuin osan asuntokuluista, mutta iso apu se silti oli.

Sunnuntaina 24.1 matkasin Dubliniin ja asetuin taloksi. Työkengät kassissa kävelin maanantaiaamuna sovittuun aikaan Baggot Streetin myymälään tapaamaan apteekkiketjun HR johtajaa Samanthaa. Suunnittelimme ensimmäisen viikon ohjelmaa ja kertasimme jakson tavoitteita. Apteekkiketjulla oli 6 apteekkia ja kaksi uutta avattaisiin maaliskuulla. Ensimmäisen viikon työskentelisin Meagher`sin Baggot Streetin lippulaivamyymälässä.  Minulle näytettiin itsehoitokassan toiminta ja pääsin suoraan palvelemaan asiakkaita. Mutta asiakkaat kysyivät tuotteita oudoilla kauppanimillä. Tuotenimien ja paikkojen opettelu vei aikaa ja usein joutui pyytämään jonkun apuun. Tutustuin kymmenhenkiseen työporukkaan, joka oli mukavaa ja auttavaista.

Minua onnisti, kun sain osallistua apteekkiketjun esimiesten vuosineljännes palaveriin. Sain kyydin toimitusjohtaja Oonagh O`Haganilta heidän päätoimistolleen Tallaghtiin, Dubliniin. Palaverissa kuulin Meagher`sin meneillään olevista projekteista, sain kokonaiskuvaa heidän yrityksestään sekä tutustuin apteekkiketjun esimiehiin ja apteekinhoitajiin. Lisäksi saimme koulutusta henkilöstöjohtamisesta. Muuten henkilökuntaa koulutetaan moodle-sivuston kautta.

Muilla viikoilla työskentelin vielä kolmessa muussa Meagher´sin apteekissa. Kaikki apteekit olivat hieman erilaisia ja kokoisia. Sain tarkistaa tuotteiden vanhenemispäiväyksiä, purkaa tavaroita hyllyyn, tehdä inventaariota, tutustua annosjakeluun, pyyhkiä hyllyjä, palvella asiakkaita jne. Etenkin kyselin sen minkä ehdin. Apteekin henkilökunnan taukotilat olivat paljon yksinkertaisemmat, pienemmät ja sotkuisemmat kuin Suomessa.  Henkilökunta joutui siivoamaan apteekin tilat itse. Saamme olla ylpeitä työskentelytiloistamme ja -oloistamme täällä Suomessa. Irlannissa farmasistien työpäivä saattaa vaihdella 6 – 12 tunnin välillä. Farmasisteilla ei ole ruokatuntia, vaan he syövät milloin ehtivät työn äärellä. Jokainen neuvottelee palkkansa itse.

Reseptintoimituksessa ei ollut vuoronumerojärjestelmää ja kaikki reseptit olivat paperisia. Joku henkilökunnasta otti reseptin vastaan ja välitti sen eteenpäin farmasistille. Farmasisti, farmasian opiskelija tai lääketeknikko käsitteli reseptin, nouti lääkkeet ja pakkasi ne Meaghersin paperipussiin. Toimituksen ollessa valmis asiakas pyydettiin nimellä tiskiin. Apteekeista puuttui intimiteettisuoja, mutta asiakkaat eivät näyttäneet välittävän siitä.

Irlannissa on vain farmasian maistereita. Heidän apunaan toimi kahden vuoden koulutuksen saaneita lääketeknikoita, jotka voivat toimittaa lääkemääräyksiä johtavan farmasistin alaisuudessa. Myös farmasian opiskelijat saivat toimittaa reseptilääkkeitä farmasistin tarkastuksen jälkeen. Farmasian opintoihin kuuluu 1 vuoden harjoittelu apteekissa. Osan vuodesta voi suorittaa sairaala-apteekissa. Sain mahdollisuuden tutustua farmasian laitokseen, professori Hennmaniin sekä Trinity collageen yhtenä työpäivänäni.

Suomen ja Irlannin lääkelaissa ja terveydenhuoltojärjestelmässä on eroja. Apteekin voi perustaa Irlantiin kuka tahansa, kunhan apteekissa on apteekin hoitajana farmasian maisteri. Irlannissa on apteekkeja noin 1700. Valtio korvaa lääkkeistä Irlannissa yhdeksän eri schemen kautta (esim. long term illness, GMS (low income), high tech). Jos tienaat vuodessa yli 20 000 €, maksat lääkkeistäsi täyden hinnan. Suomessa olemme paljon tasa-arvoisempia.

Apteekit saavat Irlannissa alennuksia jopa reseptilääkkeistä ja reseptilääkkeiden hinnat vaihtelevat apteekkien kesken. Apteekit eivät kuitenkaan saa mainostaa itseään edullisimpana. Irlannissa ei tunneta sähköistä reseptiä ja he säilyttävät edelleen asiakkaidensa paperisia reseptejä isoissa kansioissa. Inventaariota tehdään usein ja reseptilääkepakkausten jakaminen on arkipäivää. Reseptilääkettä toimitetaan yleensä kuukauden määrä kerrallaan. Kodeiinitabletteja ja ibuprofeenigeeliä saa ilman reseptiä, mutta melatoniini, hydrokortisonivoide sekä daktacort vaativat lääkemääräyksen.

Irlannin yleisimmät apteekkijärjestelmän toimittajat ovat MPS ja HEELIX. Asiakkaat tunnistetaan nimen ja osoitteen perusteella. Osoitetietojen tallentamiseen ei kysytä lupaa. Suurimmat tavarantoimittajat ovat United Drug ja Uniphar.  Maan hallitus on alentanut lääkkeiden hintoja vuodesta 2009. Apteekit ovat joutuneet etsimään katetta muualta niin kuin Suomessa. Suurin osa apteekkien tuloksesta tulee edelleen reseptilääkkeistä ja Meagher`s pharmacygroup haluaa muuttaa suhteen heikentämättä asiakkaiden palvelua. Oli vallan mielenkiintoista nähdä, miten 6-8 apteekin kokoista apteekkiketjua johdetaan.

Irlantilaisessa apteekissa on pakollista olla konsultaatiohuone, jonne voi mennä juttelemaan rauhassa farmasistin kanssa. Samaisessa pienessä tilassa hoidetaan verenpaine- ja kolesterolimittaukset, influenssarokotukset ja muut konsultaatiopalvelut.

Viimeisellä viikolla sain tutustua parin päivän ajan paikalliseen St Vincentin sairaala-apteekin toimintaan sekä kliiniseen farmasiaan. Sain seurata farmasistin työskentelyä osastolla ja opin paljon uutta. Sairaalavierailu oli ennen kaikkea opettavainen, motivoiva sekä uramahdollisuuksia avartava.

Irlannissa farmasistien asioita ajaa Pharmacy union. Kaikkien supervising farmasistien on kuuluttava siihen, muuten vapaaehtoista, mutta uskon, että moni kuuluu siihen joka tapauksessa.

Jakso vahvisti englannin kielen taitojani, opin apteekkiketjun johtamista, henkilöstöjohtamista, verkkokauppatoimintaa sekä sain rutkasti kokemusta ja intoa omaan työhön ja uraan. En vaihtaisi kokemusta pois. Kannustan ehdottomasti lähtemään vastaavanlaisille jaksoille ulkomaille.

Voit lukea lisää kokemuksistani ja vapaa-ajastani työssäoppimisjaksolla TAKK:n sivuille kirjoittamastani blogipostauksista.

Mari Kuuttila
proviisori
Proviisoriverkoston johtoryhmän jäsen
Tampereen alueverkoston johtoryhmän pj

Katso kaikki ajankohtaiset