Apteekkitoimintaan suunnitellut lisäsäästöt vaarantavat rationaalisen lääkehoidon toteutumisen – farmaseuttinen ohjaus turvattava 

Hallitusohjelmaan ja julkisen talouden suunnitelmaan on kirjattu huomattavia apteekkeihin kohdistuvia leikkauksia. Farmasialiitto vaatii, että hallitus pitää kiinni lupauksestaan toteuttaa muutokset vastuullisesti ja asteittain niin, että rationaalinen lääkehoito turvataan ja sen toteuttamiseksi tarvittava farmaseuttinen tuki on kaikkien saatavilla, maanlaajuisesti. 

Apteekeissa toteutettava lääkehoidon ohjaus on kansalaisten arvostama matalan kynnyksen terveyspalvelu. Apteekkeihin kohdistuvat suunnitellut leikkaukset vaarantavat apteekkien roolin lähipalveluna. Mikäli apteekkien taloudellisia resursseja leikataan entisestään, voi koko sosiaali- ja terveysalaa palveleva apteekeissa annettava farmaseuttinen neuvonta ja ohjaus olla Apteekkariliiton laskelmien mukaan vaarassa

– Jos farmaseuttisen henkilökunnan mahdollisuuksia toteuttaa päätehtäväänsä, lääkeneuvontaa ja lääkehoidon ohjausta, heikennetään, lisää tämä entisestään kuormittuneen julkisen terveydenhuollon taakkaa. Farmaseutit ja proviisorit vastaavat apteekeissa toistuvasti kysymyksiin, jotka muutoin ohjautuisivat muualle sosiaali- ja terveydenhuoltoon, Suomen Farmasialiiton puheenjohtaja Maija Pirttijärvi painottaa. 

Lääkealan toimijat näkevät yleisesti, että apteekkialaa tulee uudistaa. Uudistukset tulisi kuitenkin tehdä vastuullisesti. Jo toteutettujen leikkausten vaikutuksia pitäisi voida arvioida, ennen kuin uusia toteutetaan.  

– Hallitusohjelmassa luvataan uudistaa apteekkitaloutta vastuullisesti, asteittain ja turvallisesti. Olen todella pettynyt, sillä toimintaan kohdistuvat leikkaussuunnitelmat eivät tätä hallitusohjelman kirjausta tue millään tavoin. Aiempien säästöjen, ja esimerkiksi biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon vaikutuksia, ei ole vielä ehditty arvioida ja silti uusia säästöjä suunnitellaan toteutettavan nopealla aikataululla. Hallitusohjelman kirjaus rationaalisen lääkehoidon toteutumisesta tuntuu tässä valossa vain sanahelinältä, Pirttijärvi huomauttaa.  

Lisätietoja 
Maija Pirttijärvi  
Puheenjohtaja, Suomen Farmasialiitto ry 
040 778 4313 
maija.pirttijarvi@farmasialiitto.fi 

Katso kaikki ajankohtaiset